top of page
  • Mieke Hoste

Waarom een perfect juiste dosis noodzakelijk is bij thuisverpleging

Specifieke instructies volgen

Ongeveer 1 op de 2 volwassenen heeft minstens één receptgeneesmiddel gebruikt. Alle medicatie, al dan niet op recept, wordt geleverd met specifieke instructies. De dosering op recept is de belangrijkste vuistregel, namelijk de hoeveelheid medicatie die in één keer moet worden ingenomen. Dit is waarom dosering op recept belangrijk is.

palliatieve zorg

Doseringen helpen bij de algehele gezondheid en het welzijn

De juiste dosering krijgen beschermt de algehele gezondheid en het welzijn. Het spreiden van de medicatietijden en het aanpassen van de sterkte van de medicijnen helpt de patiënt om een betere levenskwaliteit te hebben. Als de doseringstijden en instructies niet worden gevolgd, kan de patiënt ongewenste bijwerkingen krijgen. Bovendien zorgt het perfect doseren van de medicijnen dat ze het gewenste effect behalen.


Overdosering kan ernstige gevolgen hebben

De meeste medicijnen zouden moeten werken als ze volgens voorschrift worden gebruikt. Te veel medicijnen tegelijk innemen kan echter ernstige gevolgen hebben. Het innemen van de juiste dosering vermindert dit risico. Wanneer je een te grote dosis aan medicijnen inneemt kan dit leiden tot bijwerkingen zoals allergische reacties, schade aan de organen, of erger, de dood. Zeker voor patiënten met diabetes is de juiste hoeveelheid insuline cruciaal.


Onderdosering kan gevolgen hebben voor patiënten

Hoewel overdosering een probleem is, kan onderdosering net zo gevaarlijk zijn. Onderdosering kan betekenen dat de patiënt niet genoeg medicatie in één keer inneemt of doses overslaat. Hierdoor loopt de patiënt misschien geen risico op ongewenste bijwerkingen, maar wordt de aandoening niet effectief aangepakt. Patiënten lopen daardoor het risico op verergering van de symptomen, ziekenhuisopname en een slechte kwaliteit van leven.


Reken op de thuisverpleging

Moet u medicatie nemen en bent u er niet zeker van dat u steeds de juiste dosis neemt? Thuisverpleging Mieke Hoste biedt verpleging aan huis in regio Brugge en helpt met medicatiebeheer. Ze zorgt ervoor dat u al uw medicijnen op het juiste moment en met de juiste dosis inneemt. Vraag me om meer info.

9 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page