Wat is een stoma?
Een stoma is een kunstmatige uitgang in het lichaam die ervoor zorgt dat stoelgang of urine een uitweg hebben als dat op natuurlijke wijze niet (meer) kan. Dit kan nodig zijn na verwijdering van een darm door tumoren of poliepen, bij onbehandelbare verstoppingen of ontstekingen, of aangeboren afwijkingen. Een stoma kan tijdelijk of permanent zijn, afhankelijk van de aandoening.
Wat doet het team van Mieke Hoste?
Stomaverpleegkundigen ondersteunen en adviseren mensen die een stoma gaan krijgen en mensen die al een stoma hebben. Zij zijn gespecialiseerd in stomazorg en de opvolging van stomapatiënten. Bij Thuisverpleging Mieke Hoste werken wij samen met de stomaconsulenten van gespecialiseerde firma’s. Met die kennis kunnen wij na onderling overleg inschatten welke hulp je precies nodig hebt. Wij zijn er om je te begeleiden bij het terug oppakken van je dagelijkse leven. Ook kan je steeds bij ons terecht met praktische vragen en dagelijkse problemen. Dit kan alle kanten op: vragen over voeding, psychosociale problemen of seksualiteit, om maar een paar voorbeelden te geven.
Veelgestelde vragen over stoma’s
Enkele veelvoorkomende vragen willen we graag meteen beantwoorden. Zo weet je alvast hoe een stoma werkt en hoe je daarmee kan omgaan.
• Hoe lang blijft een stoma zitten?
Sommige stoma’s zijn tijdelijk, andere zijn permanent. In beide gevallen blijft de huidplak doorgaans 2 tot 3 dagen zitten, maar het zakje kan bij de meeste stoma’s verwisseld worden wanneer nodig.
• Kan je met een stoma nog naar het groot toilet?
Je ontlasting verlaat je lichaam via de stoma, dus zelf naar het toilet gaan is niet meer nodig. In situaties waar een gedeelte of de volledige dikke darm of endeldarm nog aanwezig is, kan je nog de drang krijgen om naar het toilet te gaan. Dit is echter enkel omdat dit deel van de darm slijm kan afgeven.
• Kan je met een stoma gaan sporten?
Wanneer je voldoende hebt gerust na je operatie, kan je terug gaan sporten. Zowat alle sporten blijven mogelijk en de stoma vormt meestal geen belemmering. Het zijn eerder de onderliggende problemen die complicaties kunnen veroorzaken, dus opletten en monitoren hoe het met je gaat is aangeraden.
Verenigingen
Er bestaan tal van lotgenotenverenigingen voor stomapatiënten, dus waarschijnlijk kan je er ook eentje vinden in de buurt! Je ervaring kunnen delen met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt, samen even klagen en lachen over de situatie, dat zijn dingen die deugd doen. Je hoeft je dus niet alleen te voelen. Aarzel niet en neem een kijkje op https://www.stomavlaanderen.be/ voor handige tips, nieuws en een overzicht van de lokale verenigingen in Vlaanderen.
Nog vragen?
Aarzel dan niet om via telefoon of e-mail contact op te nemen met Thuisverpleging Mieke Hoste in Assebroek (Brugge).
Comments