top of page
  • Mieke Hoste

Het belang van hygiënische zorg bij thuisverpleging

Wat is hygiënische zorg?

Hygiënische zorg omvat de dagelijkse hygiënische routine die gezonde mensen zo vanzelfsprekend vinden. Fris gewassen lichaam en haar, gepoetste tanden, eventueel verversen van incontinentieproducten. Bij zorgbehoevende mensen is het erg nuttig om deze dagelijkse verzorgingstaken uit te voeren maar ook om de zelfzorg te stimuleren. Een goede hygiënische zorg is van grote invloed op de fysieke én mentale gesteldheid van patiënten.

palliatieve zorg

Herstel stimuleren

Een goede hygiënische zorg is erg belangrijk bij kwetsbare patiënten. Mensen die net een operatie hebben ondergaan, wonden hebben die verzorgd moeten worden of geveld werden door een infectieziekte hebben nood aan een goede hygiëne. De immuniteit is vaak zwakker waardoor het lichaam minder weerstand heeft en kleine, vaak onbeduidend onhygiënische situaties toch grote gevolgen kunnen hebben. Wonden moeten in de meest steriele en propere omgeving kunnen verzorgd worden en ook een lichaam dat herstelt van ziekte heeft baat bij een propere leefomgeving om negatieve invloeden van buitenaf te weren.


Mentale boost

Ook op de mentale gezondheid heeft hygiënische zorg een belangrijke invloed. Iemand die schoon en proper is, voelt zich zelfverzekerder. Een patiënt ervaart hygiënische zorg ook als een daad van warmte en aandacht. Ook mensen stimuleren om zelf hun hygiënische zorg weer in handen te nemen, kan voor een positieve duw in de rug zorgen. Wie erg lang moest herstellen van een operatie of bedlegerig is geweest wegens ziekte kan veel energie putten uit het eindelijk weer zelfstandig kunnen uitvoeren van dit soort handelingen van zelfzorg.


Meer dan een praktische handeling

Wanneer een zorgverlener beseft wat de fysieke en mentale impact kan zijn van een goede hygiënische zorg, dan kijkt deze duidelijk verder dan het praktische aspect van deze handelingen. Het is als zorgverlener belangrijk dat hygiënische zorg als een essentiële stap in het herstelproces wordt aangezien en niet als noodzakelijke activiteit. De patiënt krijgt de nodige mentale stimulansen, voelt zich waardevol en het herstellende lichaam wordt beschermd van externe, onhygiënische factoren.


Bent u zelf herstellende of hulpbehoevend en wilt u beroep doen op de diensten van een thuisverplegende kracht? Neem dan snel contact met Thuisverpleging Mieke Hoste uit Brugge, ons deskundige team helpt u graag verder.

1 weergave0 opmerkingen
bottom of page