top of page
  • Mieke Hoste

12 mei, Dag van de Verpleging

Dag van de vrijwilliger, van de logopedist, van de onthaalouder, van de mantelzorger, van de ergotherapeut …, er zijn zoveel mensen die het verdienen om in de bloemetjes gezet te worden. En zo ook de verpleegkundigen. Onze dag gaat terug op Florence Nightingale. We brengen graag in herinnering wie zij was en waaraan zij haar themadag te danken heeft.


Een vleugje geschiedenis


Florence Nightingale was een Britse verpleegster, geboren in 1820 in een welgestelde familie en voorbestemd om een aristocratisch leven te leiden zonder veel zeggenschap over haar lot. Maar daar besliste Florence anders over. Een leven in de chique salons van de Engelse upper class zei haar niets. Ze wilde zich nuttig maken en besloot zich in te zetten voor zij die het minder getroffen hadden, voor de armen en de zieken.


Verpleging was in die tijd nog geen vak, er bestond ook geen opleiding voor. Florence deed ervaring op in een diaconessenhuis in Duitsland en bij een zusterorde in Parijs. Terug in Engeland leidde zij de reorganisatie van een ziekenhuis in Londen. Zo werd zij de grondlegger van de moderne verpleegkunde.


Tijdens de Krimoorlog (1853-1856) stond ze in Istanbul aan het hoofd van een hospitaalafdeling waar gewonde soldaten verzorgd werden. Ze leerde er dat niet alleen het oorlogsgeweld maar eveneens het immense gebrek aan hygiëne een zware tol eiste. Dat gezondheid ook te maken heeft met de omstandigheden waarin een mens leeft. Dat inzicht resulteerde in de oprichting van een verpleegsterschool in Londen in 1860. Tot haar dood in 1910 bleef de invloed van Florence Nightingale gelden. Met de uitgave van een handboek over verpleegkunde maar ook als sociaal hervormer en ijveraar voor een goede gezondheidszorg en onderwijs.


Ieder van ons een beetje Florence


Net als Florence Nightingale dragen wij bij Thuisverpleging Mieke Hoste onze patiënten een warm hart toe. Altijd een helpende hand en een luisterend oor dichtbij in een sfeer van wederzijds vertrouwen … een dergelijke persoonlijke benadering is minstens even belangrijk als de medische verzorging die wij u in samenspraak met uw huisarts geven.


Trouwens: wist u dat uw huisarts ook zijn internationale feestdag heeft? Een weekje na de onze, op 19 mei!

16 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page